POLITIKA ZAŠTITE PRIVATNOSTI

 

Clarus-el d.o.o. posvećuje veliku važnost zaštiti privatnosti i osobnih podataka. Clarus-el d.o.o. prikupljanje i obradu osobnih podataka vrši sukladno propisima EU i Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka te internom pravilniku o prikupljanju, obradi i zaštiti osobnih podataka.

Osobni podatak
Prema zakonu Republike Hrvatske o zaštiti osobnih podataka, osobni podatak definiran je kao svaka informacija koja se odnosi na identificiranu fizičku osobu ili podatak kojim se može identificirati osoba, utvrditi identitet izravno ili neizravno. Te podatke tretiramo kao osobne podatke.

Prikupljanje i obrada osobnih podataka
Obrada podataka je bilo koja radnja izvršena na osobnim podacima, poput primjerice prikupljanja, pohrane, upotrebe, uvida i prijenosa osobnih podataka.
Pravne osnove za obradu osobnih podataka sukladno propisima EU i Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka su sljedeće:
• kada ste pristali na obradu (privola),
• kada je to potrebno za sklapanje ili izvršavanje ugovora i ugovornih obveza,
• u svrhu ispunjavanja zakonskih obveza,
• kada je to potrebno u pravne svrhe.
Tvrtka Clarus-el d.o.o. prikuplja osobne podatke samo u mjeri koji su nužni za ispunjenje svojih obveza prema korisnicima, odnosno za koje postoji legitimni interes te za koje ima privolu ispitanika u svrhu informiranja, podrške kupcima i korisnicima.
Clarus-el d.o.o. se obvezuje štititi osobne podatke u skladu sa Zakonom o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka te se obvezuje da osobne podatke neće ni na koji način ustupiti trećim osobama bez pristanka ispitanika (osim podataka za koje postoji legitimni interes u svrhu izvršavanja ugovornih obveza, pravnih razloga). Obavještavamo Vas da je moguće da Vaše osobne podatke učinimo dostupnima i drugim društvima, ali samo s ciljem ispunjenja svrhe za koju su navedeni osobni podaci prikupljeni.
Korištenjem naših aplikativnih rješenja i usluga održavanja računalnih sustava suglasni ste da Vaše osobne podatke dijelimo sa trećim osobama (našim podizvođačima, vanjskim izvršiteljima obrade, zakonskim i državnim tijelima), isključivo kada je to nužno i u svrhu:
- pružanja tehničke podrške korisnicima
- rješavanja ugovornih obveza,
- rješavanja legitimnih zahtjeva korisnika,
- pravnih razloga.
Obrada osobnih podataka koja se temelji na legitimnom interesu ili predstavlja ugovornu obvezu obavlja se održavanjem najviših standarda sigurnosti i poslovanja.
Podatke prikupljamo putem:
- obrasca za pristup korisničkoj zoni na internetskoj stranici www.clarus-el.hr
- kontakt forme za izradu prijava u samoj Celi7.WO aplikaciji
- direktno mailom
- telefonskim pozivom
- spajanjem na korisnička računala radi pružanja tehničke podrške
- uživo u poslovnici tvrtke.
Podaci koje prikupljamo putem naših web stranica ovisno o potrebi obrade su: ime i prezime, OIB, e-mail adresa, naziv i adresa pravnog subjekta, telefonski broj, broj mobitela.
Za pružanje usluga podrške u korištenju naših aplikativnih rješenja i usluga održavanja računalnih sustava prikupljamo i određene podatke o vašem računalu/uređaju kao što su: lokalna IP adresa, MAC adresa uređaja, vrsta i verzija operativnog sustava na uređaju, korisničko ime i lozinka za prijavu u uređaj/aplikaciju, datum i vrijeme ažuriranja i pristupa podacima unutar baze podataka i slično. 
Clarus-el d.o.o. navedene osobne podatke koristi za pružanje tehničke podrške, rješavanje legitimnih zahtjeva korisnika, slanje elektroničkih poruka o statusu njihovih zahtjeva, slanje uputa, slanje ponuda, računa i ostale dokumentacije.
Prilikom prikupljanja, obrade i uvida u osobne podatke Clarus-el d.o.o. se vodi načelom maksimalne moguće diskrecije prema ispitaniku/korisniku/kupcu, te prikuplja isključivo one podatke koji su nužno potrebni.

Prava ispitanika/korisnika
Svaki ispitanik/korisnik u svakom trenutku ima pravo:
• zatražiti pristup svojim osobnim podacima i zatražiti ažuriranje osobnih podataka i eventualnih netočnosti,
• tražiti od nas dodatne informacije o načinu na koji koristimo Vaše podatke,
• povući danu privolu u cijelosti ili djelomično,
• na ograničenje obrade,
• na prenosivost podataka,
• na prigovor,
• zatražiti brisanje osobnih podataka ("pravo na zaborav") te zatražiti brisanje podataka za koje više ne postoji zakonska osnova za upotrebu. Budući da korisnici mogu zatražiti brisanje samo svojih osobnih podataka, radi zaštite korisnika možemo Vas zatražiti provjeru identiteta prije provođenja zahtjeva.

Clarus-el d.o.o. može odbiti provođenje zahtjeva ukoliko se time ugrožava privatnost korisnika ili drugih korisnika, ako je primjena zahtjeva suprotna zakonu, u izuzecima radi zaštite javnog interesa (npr. sprječavanje ili otkrivanje zločina), pravnih obveza ili prava i sloboda drugih.
Clarus-el d.o.o. je po valjanom nalogu ovlaštenih državnih tijela, u skladu sa zakonom, dužan dostaviti ili dopustiti uvid u osobne podatke korisnika/kupca/ispitanika.
Ako pružate podatke u ime druge osobe, morate se pobrinuti da je ta osoba upoznata s ovim pravilima o zaštiti privatnosti prije no što to učinite.
Clarus-el d.o.o. savjetuje svim roditeljima i skrbnicima da djecu poduče o tome kako sigurno i odgovorno postupati s osobnim podacima na internetu. Usluge koje pružamo nisu namijenjene osobama mlađim od 16 godina. Ako ste mlađi od 16 godina, molimo Vas da nam ne pružate nikakve podatke bez odobrenja roditelja ili skrbnika.
Ažurirajte vaše podatke tako što ćete nas pismeno obavijestiti o svim promjenama vaših kontaktnih podataka ili preferencija.
Zahtjeve za pristup, ispravljanje ili brisanje podataka možete uputiti na:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ili na adresu sjedišta tvrtke Žeravinec 7, 10310 Ivanić-grad, Hrvatska.
Po primitku zahtjeva o povlačenju privole, pisanim putem ćemo potvrditi primitak, a osobni podaci koji su obuhvaćeni izjavom o povlačenju se više neće obrađivati počevši od datuma povlačenja privole. Napominjemo kako sve obrade i/ili prijenosi učinjeni do datuma povlačenja privole i dalje će ostati pravno valjani.
Obrada takvog zahtjeva može biti tehnički i vremenski složen proces te je u složenim slučajevima ili u slučaju većeg broja zahtjeva potrebno duže vrijeme potrebno za obradu podataka o čemu ćemo vas obavijestiti.

Upotreba kolačića na našim web stranicama
Naše internet stranice koriste kolačiće. Kako bi stranice www.clarus-el.hr ispravno radile, one moraju na računalo korisnika spremiti malenu količinu informacija (Cookies).
Kolačići (cookies) su male datoteke koje Vaš preglednik sprema na disk prilikom posjete naše internet stranice. To omogućuje našoj web stranici da prepozna Vaše računalo kada nas sljedeći put posjetite, kako bi vam sukladno tome ponudili personalizirano iskustvo prilikom Vašeg surfanja. Kolačići nisu usmjereni na špijuniranje korisnika i ne slijede sve što korisnik radi te nisu zlonamjerni kod ili virus. Također kolačići nisu povezani s neželjenim porukama ili spamom, ne mogu spremiti lozinku i nisu namijenjeni isključivo za reklame ili oglašavanje. Informacije poput Vašeg imena ili e-mail adrese neće biti spremljene - web stranice ne mogu pristupiti vašim osobnim informacijama i datotekama na Vašem računalu.
Prilikom posjeta naših stranica mogu se prikupljati i pohranjivati tehnički podatci kao što su kolačići, IP adresa korisnika i/ili posjetitelja, identifikator mobilnog uređaja, podatci o pregledniku i slično, ali pritom se ne identificira osoba.
Da bi „kolačiće“ mogli koristiti sukladno Zakonu o elektroničkim komunikacijama, Zakonu o zaštiti osobnih podataka, Direktivama EU 2002/58/EZ i 95/46/EZ te GDPR direktivi, treba nam Vaša privola.

Kolačići koji se koriste na našoj stranici:
Kolačići sesije (session cookies) su privremeni kolačići koji istječu nakon što napustite web stranicu. Ti kolačići su obvezni za pravilan rad određenih aplikacija ili funkcionalnosti naših stranica.
Neophodni kolačići su neophodni za rad naše web stranice i korištenje njegovih značajki i/ili usluga. Na primjer, omogućuju Vam navigaciju po web stranici i mogućnost prijave u sigurna područja. Korištenjem naše internet stranice (www.clarus-el.hr) automatski dajete privolu na uporabu neophodnih kolačića bez kojih web stranica ne može funkcionirati.
Ovisno o postavkama na Vašem internetskom pretraživaču, kolačići se mogu automatski prihvaćati. Ako niste suglasni s njihovom upotrebom, kolačiće možete u bilo kojem trenutku izbrisati i/ili isključiti na vašem računalu ili mobilnom uređaju. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i  u postavkama web preglednika kojeg koristite za pregledavanje web stranica.
Više informacija o upravljanju kolačićima potražite na stranicama preglednika kojim se koristite. Ukoliko onemogućite kolačiće postoji mogućnost da stranica www.clarus-el.hr neće normalno funkcionirati.
Korisnici i posjetitelji internetske stranice www.clarus-el.hr suglasni su da u skladu sa Zakonom o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka te u skladu s traženim upitom obrađujemo osobne podatke.

Sigurnost vaših osobnih podataka
Clarus-el d.o.o. ulaže velike napore kako bi se osigurala sigurnost osobnih podataka te usklađenost s važećim propisima o zaštiti podataka (poput Opće uredbe o zaštiti podataka, Zakon o provedbi opće uredbe o zaštiti podataka i dr.). Vaši osobni podaci su savjesno zaštićeni od gubitka, uništenja, manipulacije, neovlaštenog pristupa i neovlaštenog izdavanja.
Zaposlenici Clarus-el d.o.o.-a obvezni su poštivati povjerljivost Vaših podataka i pridržavati se općih akata i pravilnika Clarus-el d.o.o.-a o prikupljanju, obradi i zaštiti osobnih podataka.
Clarus-el d.o.o. u svrhu očuvanja sigurnosti i integriteta Vaših osobnih podataka, podatke osigurava nizom tehničkih, sigurnosnih i organizacijskih zaštitnih mjera koje uključuju arhiviranje podataka, autentifikaciju i strogo ograničeni pristup podacima.
Neke od mjera koje koristimo uključuju:
• strogo ograničen pristup osobnim podacima temeljen na načelu „nužnog poznavanja“
• zaštita lokalne mreže unutar Clarus-el -a vatrozidom u svrhu sprječavanja neovlaštenog pristupa podacima
• pristup podacima na poslužitelju isključivo identifikacijom korisnika putem korisničkog imena i lozinke
• korištenje podataka isključivo u skladu s legitimnim interesom, ugovornom obavezom ili danom privolom kupca/korisnika
• sigurnosni prijenos podataka putem VPN-a
• postavljanje antivirusnih programa i vatrozida na IT sustave u svrhu detekcije, sprječavanja
zloupotrebe osobnih podataka i neovlaštenog pristupa podacima.
• redovite sigurnosne nadogradnje operativnog sustava na poslužitelju sukladno dostupnosti istih od strane proizvođača ili održavatelja opreme, te tehničkim mogućnostima poslužitelja i verzije operativnog sustava koja je instalirana na poslužitelju.

Čuvanje/pohrana osobnih podataka
Osobne podatke pohranjujemo i obrađujemo onoliko dugo koliko je potrebno za izvršenje određene legitimne svrhe, osim onih podataka za koje važeći propisi propisuju duži rok pohranjivanja.
Osobni podaci koji više nisu potrebni se ili nepovratno anonimiziraju (pseudonimizacija podataka) ili se uništavaju na siguran način.

Obavijest o promjenama i kontakt
Svaka promjena naše politike privatnosti bit će objavljena na našim internet stranicama.
Ako imate bilo kakvih pitanja vezanih uz izjavu o zaštiti privatnosti molimo Vas da nas kontaktirate na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Link za preuzimanje Politike zaštite privatnosti !